7 популярни туристически дестинации, които загубихме през последните 5 години

Само преди няколко дни огромен пожар унищожи Нотр-Дам. Снимки на катедралата се разпространиха само за няколко секунди. Нотр-Дам е преживяла войни и революции, но не можем да я опазим през 21-ви век. Ние продължаваме да губим прекрасните места, които обичаме, въпреки че разполагаме с всичко необходимо, за да ги защитим. Екипът на “Поничка ТВ” иска да припомни красивите архитектурни и природни забележителности, които сме загубили през последните 5 години, с надеждата, че всички можем да направим нещо, за да го спрем.

1. Париж,  Франция

7-те популярни туристически обекта по света са загубили през последните 5 години

Пожарът шокира целия свят и стана почти лична трагедия за всеки френски гражданин. Според полицейските следователи, пожарът е започнал в центъра на покрива на катедралата. Причините за трагедията все още се разследват. Една от теориите предполага , че пожарът може да е свързан със строителните работи, които се извършват в катедралата в момента на бедствието. Нотр-Дам служи като религиозен, културен и образователен център за Франция. Преживява няколко войни, политически и религиозни конфликти, и е ужасно тъжно, че не можахме да се погрижим за нея през 21 век.

2. Плаж Легзира, Сиди Ифни, Мароко

7-те популярни туристически обекта по света са загубили през последните 5 години

Два красиви арки на плажа Легзира са забележителност и един от символите на Мароко, докато една от тях не се срути през септември 2016 г. Купчина чакъл по брега беше единственото нещо, останало от естественото чудо, което привличаше хиляди туристи на плажа. Някои хора обвиниха местните власти за срутването на арката. Няколко месеца преди трагедията хората забелязали пукнатини и малки скали, които падат от арката, така че се е предвиждало, че ще падне рано или късно. Местните жители смятат , че властите са можели да я запазят.

3. Храмът на Бел, Палмира, Сирия

7-те популярни туристически обекта по света са загубили през последните 5 години

Основният храм на Палмира е разрушен през 2015 г. по време на войната в Сирия. Това е една от най-важните религиозни сгради от І век и античния свят като цяло. Това, което е останало от него, са колони, стоящи сред руини . Град Палмира, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, монументални руини на древния град, изкуства и архитектура, датиращи от 1-ви и 2-ри век, както и интегрирането на гръко-римските техники с местните традиции. Над 1000 колони, римски акведукт и некропол с над 500 гробници. За съжаление, много съкровища на този древен град пострадаха по време на конфликта в Сирия.

4. Национален парк Джошуа Три, Калифорния, САЩ

7-те популярни туристически обекта по света са загубили през последните 5 години

Националният парк Джошуа е прекрасно място, което се слави с уникални пустинни екосистеми със сюрреалистични геоложки характеристики и голямо разнообразие от най-необичайни растения. През януари 2019 г. паркът беше отворен за обществеността. Надзорът на рейнджърите бил значително намален през тези дни и паркът пострадал от ужасен вандализъм. Хората отсичали дърветата, започнали пожари, разрушили пътеките и оставили графити на тези невероятни места. Един от бившите надзиратели на парка казва , че може да отнеме от 200 до 300 години, за да се възстановят щетите, получени само за няколко седмици.

5. Малката русалка, Копенхаген, Дания

7-те популярни туристически обекта по света са загубили през последните 5 години

Скулптурата е изработена от Едвард Ериксен през 1909 г. и всъщност сме „губили” този паметник многократно по време на сравнително кратката си история. Прекрасната русалка е обезглавявана два пъти, губила е ръката си и е била покрита с боя и графити безброй пъти . Хората, които са проявявали вандализъм, били отегчени, пияни или психически болни, или просто за да направят политическите си протести по-впечатляващи. За съжаление е малко вероятно този паметник някога да престане да бъде мишена за вандали, но се надяваме, че можем да намерим някакъв начин да го защитим от жестокостта на хората.

6. Езерото Макензи, Тасмания, Австралия

7-те популярни туристически обекта по света са загубили през последните 5 години

През януари и февруари 2016 г. Тасмания страда от тежки пожари, които засягат едно от най-живописните езера в региона – езерото Макензи. Освен това пожарите унищожават уникални растения, някои от които, както и древните морски борове, нямат шанс да се регенерират . Като цяло, огънят заличава 20 000 хектара . Въпреки че сега, години след бедствието, растенията започват да показват признаци на възстановяване, ще отнеме много време, преди да можем да видим това място отново зелено и живо.

7. Йоркшир, Англия

7-те популярни туристически обекта по света са загубили през последните 5 години

Не е тайна, че туризмът разрушава забележителности, но все още звучи невероятно, когато хората унищожават 320 милиона години история само за няколко секунди . През юни 2018 г. деца разрушили една от балансиращите скали  Brimham Rocks и камъкът се разпадна на парчета. Тези странно оформени балансиращи скали са формирани от вятър и лед в продължение на милиони години, но по някаква причина хората намират за уместно да разрушат тази красота и част от историята.