17 неща от ежедневието, които ни карат да завиждаме на Финландците

Когато видим колко приятен и комфортен е животът на другите хора, ние се чувстваме очаровани и като че ли малко завиждаме. А понякога това чувство ни кара да се опитваме да постигнем повече. Екипът на “Поничка ТВ” ви кани да разгледате как финландците са направили своя обикновен живот приятно удобен за всеки. Може би можем да направим същото?

Първо, защо нямаме тази сладка сода?

111-1

Майките на новородените получават подарък с всички необходими бебешки неща.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

Според рейтинга на „Спасете децата” Финландия е най-добрата страна за майки и деца. Кутията за новородени, която се дава на майките, съдържа 50 различни артикула: дрехи, хигиенни консумативи и играчки. Майката може също да избере паричния еквивалент от € 140.

Децата пътуват до училище и се прибират с безплатно такси.

Според закона , ако училището е на повече от 5 километра, децата получават такси в двете посоки за сметка на държавата.

Детските площадки разполагат с кухни, плувни басейни и игрални зали.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

В Хелзинки всеки квартал има специално оградено игрище с безопасна настилка. Там се провеждат игри и винаги можете да намерите кутия с играчки. Някои детски площадки имат малки плувни басейни и специални игрални зали, където могат да се намерят книги, играчки и кухня с хладилник, микровълнова печка и столчета за хранене. И всичко това е безплатно.

Предучилищните заведения имат по 1 учител на всеки 4 деца.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

Децата могат да започнат да посещават предучилищно заведение, когато са на 9 месеца. Има 1 учител на 4 деца под 3-годишна възраст и 1 учител на 7 деца, когато навършат 3 години. Подходът към всяко дете е индивидуален: учителите решават как да накарат детето да ходи на училище. Месечните разходи са € 1000, но родителите заплащат не повече от 280 евро.

Ипотечен кредит е с лихва не повече от 2% годишно.

Финландия е сред 5те страни с най-ниски лихви по ипотечните кредити. При определени условия е възможно да се оцени ипотека с 95% от стойността на апартамента на 1-1.25%.

Жителите получават пари без причина.

От януари 2017 г. 2 000 финландци получават месечно плащане от € 560 като част от експеримент . Ако се окаже успешен, ” безусловен основен доход ” от 800 евро ще бъде получен от всеки жител на страната. За какво? Правителството вярва, че ако хората са уверени, че няма да бъдат без пари, те няма да започнат първата работа, която видят, а ще намерят такава, която наистина харесват. Също така се подкрепят онези, които току-що са започнали собствен бизнес или само мечтаят за това.

В Хелзинки имат автоматизирано събиране на отпадъци.

2222-1

Няколко сектора в Хелзинки имат автоматизирана система за събиране на твърди отпадъци. Когато изхвърляте боклука (картон, хартия, биоотпадъци и смесени отпадъци отделно), той се засмуква с тръба и се изпраща до централната станция за сортиране на отпадъци с 70 км / ч. Без камиони за боклук; без миризми. Разбира се, има обикновени контейнери за боклук, но всички отпадъци се сортират.

Бутилките и машините за рециклиране на кутии са навсякъде.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

Когато купувате напитки, плащате депозит, можете да си го върнете само като поставите кутии и бутилки в специална машина за рециклиране. Ще получите 15 цента за кутия и 40 цента за голяма бутилка Coca-Cola. Затова улиците са чисти.

Къщите имат обща сауна и перално помещение.

Финландците предпочитат да живеят в отделни къщи, но има и жилищни сгради. Те разполагат с общи стаи , като сауна и перално помещение, които се използват при предварителното резервиране. Има и общи и заседателни зали с книги и настолни игри.

Паркингите имат специални устройства за отопление на двигателя.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

Можете да наемете паркинг на улицата. Той е оборудван с изходна стойка и таймер, който започва да нагрява автомобила в определено време. Почти всички автомобили във Финландия са оборудвани за отопление от извод.

В електронна система, която е обща за всички аптеки, се вижда лекарска рецепта.

Когато един лекар пише рецепта, тя отива в електронна система, която е обща за цялата страна. Можете да си купите лекарството без рецептата да е във вас от всяка аптека, дори и в друг град.

Таваните имат специални изводи за осветителни тела.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

За да окачите нова лампа, не е необходимо да я свързвате – за тази цел има специални куки и малки изводи . Всички лампи се продават с тапи, подходящи за тези контакти.

Можете да пиете вода от чешмата.

Според проучване , чешмяната вода във Финландия съдържа 100 пъти по-малко микроби, отколкото бутилираната вода. Благодарение на многоетапното почистване можете спокойно да пиете. Това важи и за водата от 80% от финландските езера.

Дори и малките градове имат всичко за добър живот.

Всеки финландски град, дори ако има само няколко хиляди жители, има спортни центрове, плувни басейни и, разбира се, сауни. Училищата в градовете са също толкова добри, колкото и тези в столицата.

Финландците наистина се интересуват от природата.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

Тази къщичка за птици не е прикована – тя виси на връв, а дървото не е увредено. Te обичат природата и се грижат за нея. Зелените площи стоят рамо до рамо с жилищни райони, а катериците, зайците и таралежите живеят точно в града.

Пътищата са райски добри.

Пътищата във Финландия са добре изградени: 2-метров слой от гранитни скали и устойчиви на замръзване асфалт в 3-4 слоя. 1 километър път струва на финландците € 500,000 – € 1,000,000, но те се нуждаят от ремонт само след 10-12 години. Пътищата имат инсталирани уеб камери , които позволяват на снегорините веднага да видят къде започва снеговалеж, за да го почистят.

Ето как изглежда опашка във Финландия:

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

Във Финландия никой няма да “диша във врата ви” в супермаркета или на автобусната спирка. Тук не е прието да се приближават към непознати по-близо от една ръка разстояние. Личното пространство е нещо, което всички уважават.

Бонус: Във Финландия можете да срещнете северни елени със светещи рога.

17 Ежедневни малки неща, които ни карат да завиждаме финландците

Рогата на северен елен се напръскват със специална светлоотразителна боя, така че водачите да могат да ги виждат.