14 отличителни детайли от къщи по света, които си имат обяснение

Понякога е трудно да се разбере дали строителите са мислели логично, когато сме попадали на  сгради от миналото. Но и в днешно време има странности, за които си има обяснение. Екипът на “Поничка ТВ” ви представя 14 странна неща, свързани с дома ни.

1. “Микровълнова печка” от 20-ти век, Европа

14 Подробности за Странната Къща

Радиаторите с двойна употреба са били популярни в Европа в началото на 20-ти век. Отоплявате и сушите обувки. Днес тези кутии едва ли могат да бъдат намерени навсякъде.

2. “Хрушчовият хладилник” СССР

14 Подробности за Странната Къща

Къщите, построени през 60-те години, които руснаците са свикнали да наричат къщи на Хрушчов, могат да се похвалят със сезонен хладилник. Дебелите стени на къщите позволяват на архитектите да създадат специална ниша, където жителите да могат да съхраняват нетрайни и консервирани продукти през зимния сезон.

3. “Блокирани” прозорци, Великобритания

14 Подробности за Странната Къща

Блокираните прозорци в старите сгради на Великобритания са добър пример за това как законите са засегнали една култура. През 17 век британците и шотландците плащали данъци за броя на прозорците, които имали в къщите си. В онези времена само богатите хора можели да си позволят да имат стъклени прозорци. Може да се сравни с наличието на яхти и частни самолети в съвремието.

4. Птицата Феникс, Стокхолм (Швеция)

14 Подробности за Странната Къща

Птица Финикс виси над вратите на някои сгради в историческия център на Стокхолм. Този медальон е струвал цяло състояние през 18-ти век. Къщите в стария град били построени толкова близо една до друга, че всеки път, когато е имало пожар е можело да унищожи целия блок или дори квартал. Първоначално пожарникарите гасели къщите с този отличителен медальон на фасадата, а къщите на бедните хора – по-късно.

Медальонът с птицата „Феникс“ бил като застраховка за пожар. И тук е един интересен факт за последователността на шведския народ – застрахователната компания, която е продавала тези медальони тогава, е все още в бизнеса.

5. Шахта, Висбаден (Германия)

Прилича на космическите кораби „Millennium Falcon“ от „ Междузвездни войни“ . В действителност това е входът към канала Salzbach. Използва се за екскурзии.

6. Врати на заведения, Западен САЩ

14 Подробности за Странната Къща

Характеристиката на всеки уважаван салон в Дивия Запад е тази врата, която може свободно да се отваря от двете страни. На пръв поглед може да изглежда напълно непрактична конструкция. Това устройство на вратата обаче има няколко преки цели. Първата най-очевидна е вентилацията. Вторият е пуритански по природа, за да се предпазят погледите на благочестивите жители на западните градове от неприличието в салона. В същото време честите посетители на салона можели да видят светлината отдалеч и да разберат, че барът е отворен.

7. Улей за боклук, бивш СССР

14 Подробности за Странната Къща

Как човек може да превърне една страхотна идея в кошмар? Много е просто – създайте улей за боклук. Устройството за моментално изхвърляне на отпадъци за първи път е проектирано за къща във Владивосток през 1938 г. Първоначално изходите за улеи са разположени вътре в апартаментите, но по-късно са преместени на централно място на всеки етаж на жилищния блок за санитарни цели. Днес жителите на жилищни сгради изискват от управляващите организации да заваряват затворени отпадъчни улеи поради нехигиеничните условия, които създават.

8. Липса на первази, Черна гора

Не е обичайно да се правят подпрозоречни первази вътре в стаите в Черна гора. Може да изглежда непрактично за хората, но всичко е заради стените в домовете. Те са тънки заради климата и наистина няма място за перваза на прозореца. Освен това черногорският език няма дори дума за „перваз на прозореца“.

9. Прозорец между банята и кухнята, СССР

14 Подробности за Странната Къща

Прозорец между банята и кухнята е дизайнерска характеристика на къща Хрушчов. Хората, живеещи в тези къщи, се чудят защо са били там от много поколения. На първо място, този прозорец визуално разширява пространството – стандартната баня в панелна къща е доста малка. Втората причина е, че този прозорец осигурява допълнителна светлина. Това архитектурно решение вече не се използва в новите къщи.

10. Ключ за осветление, Великобритания

Баните в старите британски къщи все още имат превключватели за осветление. Те съществуват поради съображения за безопасност, защото влажността и електричеството са опасна смес. Стандартните превключватели на светлината не се използват в баните, защото жителите се страхуват, че те могат да бъдат застрашени.

11. Врати за мляко, САЩ и Великобритания

14 Подробности за Странната Къща

Изкупуването на мляко не е проблем за нас в съвременния свят – в магазините има много видове млечни продукти. Въпреки това, до средата на 20-ти век хора са доставяли млякото ни. И стените на някои къщи го доказват с тези малки “млечни” врати.

12. Прозорци за вещици, Върмонт

14 Подробности за Странната Къща

Диагоналните прозорци са характеристика на старите къщи на Върмонт. Но защо те се наричат „вещици“? Една стара легенда казва, че по неизвестни причини, вещиците не могат да влизат в диагоналните прозорци с летящите им метли. Но има и по-реалистично обяснение – трудно е да се разбере къде да се инсталира нормален прозорец на тавана. Така че е трябвало да намерят изход, като завъртели прозорците с 45º. Прозорците на тавана осигуряват по-добро осветление и така необходимата вентилация.

13. Двор за кладенци, Санкт Петербург (Русия)

14 Подробности за Странната Къща

Вътрешните дворове (или кладенци) са символ на северната столица на Русия. Но чия идея беше да започне по този начин да се строят къщи? Според една от легендите, Петър Велики наредил изграждането на сгради в холандски стил, така че старите сгради изглеждали красиви от всички страни. Според друга версия, всичко е заради подземните води. Било доста скъпо да се подготви почвата за строителство. Друга причина е свързана с цената на имота – много хора от цялата страна идват в северната столица и всеки човек има нужда от място за живеене.

14. Американска тоалетна

Отводнителната система в американските тоалетни може да изплаши европейския човек. Фактът, че тоалетната е пълна с вода, създава впечатлението, че дренажът е запушен. Това обаче не е вярно. Високото ниво на вода защитава стените от замърсяване.