11 загадъчни исторически снимки за които се водят спорове и до днес

Всеки от нас е чувал за пътуване във времето, летящи чинии, срещи с извънземни цивилизации или призраци. Някои твърдят, че са ги наблюдавали със собствените си очи и предоставят подходящи снимки като доказателство. Опитахме се да изберем най-загадъчните и противоречиви образи и да намерим разумно обяснение за тях. Екипът на “Поничка ТВ” намери 11 снимки, които са били предмет на разгорещен дебат повече от година. И накрая ви очаква бонус: ще научите, че GPS устройствата са били използвани в западните региони през 40-те години.

Хипстър от 1940-те

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

Канадският музей на Бралорне отдавна е съхранил уникална снимка, която стана почти най-възпроизвежданата в света, след като е била поставена на виртуална изложба през 2010 година. Картината от 1941 г. улавя отварянето на моста, който е бил построен, за да замени стария, отнесен от потопа. Сред хората стои фигурата на млад мъж . Човекът е ясно различен от останалите. Автентичността на тази снимка е без съмнение. Необичайните очила и пуловер с щампа карат читателите да мислят, че този човек е от бъдещето. Въпреки това историците твърдят, че такъв аксесоар и облекло са носени от катерачи през 30-те години на миналия век. Така че, най-вероятно, човека просто се занимава с алпинизъм, а не пътуване във времето.

Мобилен телефон при работник през 1943 година

1-18

Тази снимка от 1943 г. е споделена от британския видеоредактор Стюарт Хъмфрис , който оцветява стари черно-бели снимки. Картината показва обичайните работници, които след работа почиват на плажа. В центъра на рамката може да видите човек, който държи определен предмет в ръцете си, внимателно го гледа. Абонатите на Хъмфрис предполагат, че позицията на ръцете и погледът приличат на сегашното поведение на собственика на мобилния телефон. Противниците на тази теория, както и самият Стюарт Хъмфрис, стигнаха до заключението, че човека може да си прави цигари.

Битката при Лос Анджелис

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

Битката при Лос Анджелис беше името на инцидента, който се случи в нощта на 24-25 февруари 1942 година. Тогава в Лос Анджелис прозвучава сирената за въздушна атака, а военните откриват огън. Три месеца преди САЩ да влязат във Втората световна война. Американците са уверени, че Япония е ударила обратно. След инцидента обаче правителството нарече това събитие „фалшива тревога“. Повечето хора били скептични и смятахли, че правителството крие истината. Подхранва интереса на обществеността и медиите. Вестниците публикували картина, наподобяваща НЛО, която е призната за истинска. По-късно беше потвърдено, че снимката показва нормална метеорологична сонда , която попада под обсега на прожекторите, създавайки впечатление за надвиснала извънземна плоча. Тази версия беше официално представена от правителството на САЩ през 1949 година.

Сърфист от 1917

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

Снимка, направени преди повече от 100 години в Канада, улавя група хора, които седят на хълм. Картината е открита през 1974 г. в историята на Големия нос Скот. Човекът в центъра на картината ясно се откроява сред останалите. Изглежда, че дрехите му не съвпадат с времето: той изглежда доста модерен в сравнение с другите хора на снимката. Поради позата си на снимката, младежът получил прякора „човека сърфист“. Ако се вгледате внимателно, се оказва, че видът “сърфист” не е толкова необичаен. Първите тениски започнали да се произвеждат в края на 19-ти век, а много работници от онова време носели шорти.

Операция Гомора

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

През 1932 г. журналистът Джон Бернард Хътън и фотографът Йоахим Бранд отиват в Германия в корабостроителницата, за да направят доклад . Когато кореспондентите стигнали до мястото, те разбрали, че са попаднали във въздушна атака. Бягайки, Бранд дори успява да фиксира огъня и унищожаването. Но се оказва, че те не са снимали нищо необичайно. Редакторът на издателството ги е обвинил в пиянство и наредил да не се разпечатва историята им. Много години по-късно Хътън, отваряйки вестник, вижда материали за операция Гомора, където снимките отразяват събитията от преди 11 години.

Мобилни комуникации през 30-те години

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

В документален филм на Съединените щати, заснет през 1938 г., в кадър се появява млада жена. Тя оживено провежда разговор, допряно до ухо нещо наподобяващо модерен мобилен телефон . През 2012 г. човек, който се описва като потомък на тази жена, разкрива загадката на филмовите снимки. Оказа се, че самият собственик на телефона е жив. Според човека, неговата прабаба Гертруд Джоунс, която е била на 17 години по време на снимките, е показана във филма. Жената разказала на своя правнук за тестване на безжичен прототип на мобилен телефон, който е изобретен в комуникационна компания в щата Масачузетс през 30-те години. Гертруд и други участници получили устройства за седмично тестване. На филмови снимки, момичето говори по безжично устройство с друг участник в експеримент, който се случва наблизо. Въпреки това, не били предоставени официални изявления и доказателства.

Първи смартфон

2-16

На снимката от 1962 г. е изобразен бразилският футболист Гаринча (Garrincha). В ръцете му – награда за спечелването на финала на Световната купа. Сред многото фотографи двама мъже привличат вниманието. Вместо обемисти камери, те държат в ръцете си нещо, което прилича на мобилен телефон със сензорен екран. Най-вероятно снимката показва камера с две лещи Yashica . Според историите, тази популярна японска камера е произведена през 1950-1980 и затова се появява през 1962 година.

Човек с чадър

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

На 22 ноември 1963 г. главата на САЩ Джон Кенеди бил застрелян в Далас. В същия ден следователите започнали да разпитват зрители и фотографи, които присъствали на събитието и заснели президента. При анализа на кадрите експертите забелязали човек, който бил наречен „мъжа с чадър“ . Очевидци твърдели, че мъжът, виждайки как автомобилът Кенеди е забавил движението си, завърта чадъра по посока на часовниковата стрелка. След няколко секунди са се чули изстрели. След убийството на президента на тротоара седял човек с чадър, който се насочил към книгохранилището, от което според основната версия се е извършила стрелбата. Възможно е действията му да са съвпадение и на фона на трагедията те са били разглеждани като признаци на теория на конспирацията. Въпреки това, за 55 години самоличността на лицето с чадър не е установена.

Светлини на Хесдалена

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

В долината Хесдален, Норвегия, преди това са били добивани мед, цинк и сяра. Още преди войната в района хората забелязали необясними светкавици в небето. През 80-те години това явление достига своя връх и се наблюдава до 20 пъти седмично. През 1983 г. Хесделен е посетен от група учени и уфолози, изучаващи природата на яркия блясък. Според една от версиите, причината за светлините са изкопаеми мини и реки. Язовирът е богат на минерали, а крайбрежната почва съдържа мед. Същата вода в реката е слабо кисела поради наличието на сяра. Вероятно тези фактори водят до появата във въздуха на електрически разряди, които са видими за човешкото око и се разпознават като ярки вълни.

Стълба за призрак

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

През 1966 г. бивш свещеник на име Ралф Харди (Ralph Hardy) снима рафинирана вита стълба, наречена лале, в Националния морски музей в Англия. След известно време мъжът показа снимките. Той бил изненадан, когато на една от снимките се вижда силует , който се издига нагоре и държи с две ръце стълбищния парапет. Снимката предизвика истински резонанс и привлича експерти, включително от Kodak. След внимателно проучване на негативите, всички единодушно се съгласили, че образът е истински. Музейните работници твърдят, че на това стълбище те все още често виждат фигури на хора, чуват стъпки, гласове и дори намират следи от кръв. Според някои съобщения преди около 300 години на тази стълба е починала една прислужница. Възможно е фигурата да е само резултат от факела , който се отразява в обектива на камерата, какъвто беше случаят с „Кафявата дама“ . Но, виждате, силуетът изглежда много правдоподобен.

Пирамидите на Луната

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

Смята се, че тази снимка под код AS17-136-20680 изобразява повърхността на луната.Картината е взета като част от мисията на НАСА през 1972 година. В каталога на снимките е посочена като дефектна, тъй като е изложена на прекомерна светлина. Въпреки това, след работа с корекция на цветовете, се оказа, че на снимката действително има изобразени фигури, наподобяващи пирамиди. След повече от 40 години учените на НАСА не са потвърдили и не са опровергали теорията, че тези пирамиди могат да показват съществуването на цивилизация на Луната. Някои потребители дават своите теории. Един от тях казва, че снимката показва фрагменти от космическо оборудване.

Бонус: GPS навигатор през 1948 година

11 загадъчни исторически картини, които спорят днес

Фенове на ретро киното обърнали внимание на една от сцените във филма “Fort Apache”. Според някои зрители мъж държи в ръцете си обект, наподобяващ телефон или навигатор. За лента от 1948 г. това, разбира се, е малко вероятно. Най-вероятно, в ръката на героя на филма има снимка, тетрадка или огледало. Това мнение се поддържа от тези, които не вярват в теориите на конспирацията или в пътуването във времето.