10 поведенчески похвата използвани от големите вериги при отстъпки и разпродажби

Дори за тези, които не обичат да пазаруват, е полезно да знаете как да намалите разходите с прости трикове. Например, по кое време на годината си струва да актуализирате гардероба си, как да печелите пари от стари и ненужни неща, защо е по-изгодно да плащате за покупки с кредитна карта и как да станете собственик на най-новия смартфон. Екипът на “Поничка ТВ  се натъкна на няколко прости и работещи техники, които ще ни помогнат да харчим по – малко пари без да отделяме много време.

10. Обменете старото за ново с допълнителна такса

Много стоки могат да бъдат закупени чрез търговската система, когато продавачът вземе продукт втора употреба, а в замяна предлага нов на по-ниска цена. Така можете да изгодно обменяте старата кола, домакинството или цифровото оборудване.

9. Правете съвместни покупки в онлайн магазини

Такива покупки са полезни по няколко причини: безплатна доставка за определено количество поръчка, сезонни отстъпки за определени категории и специални цени, ако закупите няколко идентични продукта наведнъж, например, цяла кутия сок. Можете да се обедините с приятели и роднини, за да направите 1 поръчка за 2-3 семейства. Правилото важи за закупуването на детско облекло и канцеларски материали, например преди следващата учебна година.

8. Обменете старите или просто ненужните неща за отстъпка или подарък

Все повече марки отварят магазини, награждавайки с отстъпки, бонуси и подаръци. Например, почти всеки бижутериен магазин ще приеме старо бижу в замяна на ново (понякога дори без допълнителни разходи). Новите книги се заменят със стари книги, очила, автомобилни гуми, спортна екипировка, музикални инструменти и дори филтри за вода. Най-големите шведски магазини, които работят по целия свят, подкрепят програми за рециклиране или даряват нов живот на стари неща. Някои инсталират резервоари в магазините, където можете да донесете нежелани дрехи за рециклиране в замяна на купон с отстъпка, други са готови да вземат нещо от мебелите, легла или матраци за прехвърляне към семейства с ниски доходи или за рециклиране в замяна на карта с отстъпка.

7. Купете с приятели и членове на семейството си да използвате бонуси от една покупка, с  подарък друга.

Хората, занимаващи се с маркетинг често използват промоции „2 на цена на 1” или дават бонуси, които могат да се използват за заплащане на следващата покупка, но само за определено време. Предварително планирайте съвместни покупки, за да увеличите максимално ползите от такива оферти.

6. Не пропускайте пазарите.

Това е добро място да платите малко пари за оригинален подарък, като артикул за вътрешна декорация, необичайна украса, картина, чинии, лампа, порцеланов продукт или стара колекция от книги. Тук се предлагат допълнителни отстъпки в последните часове на последния ден на продажбите.

5. Пазарувайте в точното време.

През определени периоди в магазините се предлагат допълнителни отстъпки. Това се случва в края на месеца, тримесечието и годината, през януари и август, а понякога и сутрин. Сезонът и времето също могат да бъдат важни съюзници. По-добре е да си купите употребяван автомобил, когато вали: щетите стават по-забележими, можете да разберете колко лесно е да карате автомобила, дали нещо изтича, а продавачът е по-вероятно да се съгласи да намали цената. Подобно правило важи и за закупуване или наемане на апартамент: в края на есента и зимата, особено при ветровито, дъждовно и студено време, е възможно да се прецени как работи отоплителната система, дали покривът тече и т.н.

4. Регистрирайте се за събиране на бонуси и отстъпки

Много марки предлагат благоприятни условия, ако се регистрирате за бонусна програма. Често не е нужно да правите нищо: периодично точките могат да бъдат трупани точно по този начин, а в точния момент ще имате значителна отстъпка под ръка.

3. Платете за покупки с кредитна карта, за да получите допълнителна отстъпка.

Много онлайн магазини предлагат допълнителна отстъпка до 5%, ако плащате за поръчка с кредитна карта директно на сайта.  Ако се притеснявате за безопасността на личните данни, използвайте виртуална карта.

2. Преди да закупите нещо в даден онлайн магазин, потърсете промоционални кодове

Има специални сайтове, които постоянно събират свежа информация за текущите промоционални кодове. За някои можете да получите отстъпка при покупката, за други – хубав подарък или безплатна доставка. За да намерите правилното, преди да направите покупка в онлайн магазина, просто напишете в търсачката името на магазина и думата “промоционален код”. Много марки, които активно поддържат акаунти в социалните мрежи, често публикуват новини за промоционални кодове и тайни фрази, които дават отстъпка.

1. Нов смартфон с тарифен план, може да бъде по-евтин, отколкото без него.

За мнозина това е алтернатива на заемите: сключвате споразумение с оператор, който ви продава смартфон с тарифа на вноски. Първата вноска е малка, а след това всеки месец правите плащане, което покрива разходите за комуникация и постепенно гасите вноските.