Факти от историята, за които не са ви говорили в училище

В продължение на хиляди години на съществуване на човешката цивилизация са натрупани много факти, които могат да ни изненадат дори през XXI век. Нашите предци определено мислели по различен начин и в някои случаи са били по-мъдри от нас. Например, опитайте се да отгатнете защо хората с белези по лицето им е било по-лесно да си намерят работа през 18-ти век, защо са измислени тениски за ергени и какво свързва Жана д’Арк и прическата боб. Екипът на “Поничка ТВ” попадна на 17 малко известни исторически факти и искаме да ги споделим с вас.

През 1925 г. инженерът не разбира хумора на властите и случайно прави това, което се счита за невъзможно.

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

Когато наемат в „Дженерал Електрик“, Марвин Пипкин получава задача да направи „ледена крушка“. Повечето от колегите му реагирали на това като на шега. Но Марвин не се страхувал и измислил начин да направи това, което преди се считало за невъзможно. В резултат на това той не само получил работата, но и открил начин за създаване на покритие, превръщайки обикновеното стъкло в матирано.

Мъжете шеговито предложили на жена да участва в избора за кмет и тя печели.

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

През 1887 г. група мъже добавили към списъка с кандидати за кмет на Аргония жена Сузана Мадора Салтер, за да докажат, че управлението на хората не е дело на жени. В резултат на това тя получава 2/3 от гласовете и става първата жена кмет в Америка.

През 18-ти век за хората с белези е било по-лесно да си намерят работа.

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

Смята се, че белезите от едра шарка по лицето гарантират , че лицето е преживяло шарката и няма да може да заразява другите.

Стара стомана се стопява за медицински инструменти, защото съвременната стомана съдържа радиоактивни елементи.

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

За спътници, медицински изделия и инструменти се използва стомана, произведена преди 40-те години на миналия век: стар метален скрап се изпраща за рециклиране – например части от потопени кораби. Факт е, че след атаките срещу Хирошима и Нагазаки, както и поради тестването на ядрени и водородни бомби по цялата планета, произведената в наши дни стомана съдържа радиоактивни елементи.

Само слепи хора могат да работят като масажисти в Корея, защото Япония е решила така

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

През 1913 г. японските колонизатори въвеждат закон в Корея, според който само слепи хора имат право да работят като масажисти. Това гарантира на незрящия човек възможността да си изкарва прехраната от собствения си труд. Законът все още е валиден.

През 1847 г. повече бежанци са живели в Торонто, отколкото местни жители

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

През 1845–1849 г. в Ирландия избухва Голям глад : картофът, който е основният продукт в храненето на повечето селяни, е бил заразен. Докато някои хора умират от глад, други са преминавали през епидемии и екстремни зимни слани през 1846-1847. Корабите, плаващи до бреговете на Канада с бежанци, са наричани “плаващи ковчези”: от 100 хиляди пътници около 16 хиляди са загивали по пътя. Но жителите на малкия Торонто не са изоставили хората в беда. Известно е, че през 1847 г. само около 20 хиляди души са живели в града, които дават съгласието си да приемат 38 600 бежанци, които са напуснали Ирландия заради Големия глад.

Еврейски актьор и красотата на Третия райх се оказа същият човек.

1111111111111111

Актьорът Лионел Ройс е евреин, заради това губи работата си в Германия през 1930-те, когато нацистите идват на власт. Мъжът отишъл да живее в планината, грижил се за брадата си и боядисал косата си с пероксид, превръщайки я в руса. После се върнал на работа, представяйки се за самоук. Никой не подозирал измамата и много германци го давали за пример като представител на истинската красота на арийската раса.

Тениските се появяват за самотни мъже

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

През 1904 г. Cooper Underwear представя тениската като нещо ново в света на мъжкото бельо. Дизайнът бил прост, без излишни копчета. Тениската се продавала предимно на ергени: без жена в къщата, защото не можели да зашиват копчета или кръпки, а услугите на шивачка били скъпи. Тениската е лесна за пране, бързо съхни и първоначално войниците я добавили към гардероба, после модата стигнала до фермерите, миньорите и работещите фабрики. Но истинската слава на тениската идва през 1951 г., когато е пуснат филмът “Трамвай “желание”, в който актьорът Марлон Брандо носи тясна бяла тениска.

Жителите на Рим опустошили града и отишли да живеят в планините, за да принудят властите да правят отстъпки

Обикновените жители на древен Рим няколко пъти шумно напускат града в знак на протест. Тази форма на борба за техните права е ефективна, тъй като дълго време се парализира живота на града и властите трябвало да правят значителни отстъпки. В бъдеще това довежда до появата на представители на хората, които заедно с властите коригирали законите.

Германски генерал не се подчинява на заповедта на Хитлер.

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

Дитрих фон Холиц е последният германски комендант на Париж, който отказа да изпълни заповедта на Адолф Хитлер. Фюрерът поискал да изравни града с земята и да унищожи Айфеловата кула. Комендантът отказал, защото не виждал никакъв военен смисъл в него. Първо подписал примирие и после се предал на съюзниците.

Жана д’Арк и нейната прическа

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

Жана д’Арк, се превръща в икона на стил за фризьора Александър де Пари , който е истински изобретател и почитател на историята. Той избира Жана като символ на женски борец и вдъхновен от късата й коса, като прави подстрижка – универсална за всякакъв вид лице, лесна за стил и невероятно удобна – боб. Девизът на Александър де Пари е „никога да не разочарова жена“. Именно той измисля широката еластична лента, покрита с плат и лично се грижи за красотата на Грейс Кели, Мария Калас, Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър, Грета Гарбо и Лорен.

В продължение на 300 години учените не могат да намерят отговора на въпроса дали слепите „виждат” света със своите ръце

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

През 1688 г. ума на учени се занимава със следната философска мистерия: ако един сляп човек, от раждането си, научи чрез докосване да различава сфера от куб, ще успее ли да различи тези фигурни чрез очите си, ако той внезапно прогледне? В края на 2000-те години на практика е доказано, че това е невъзможно. Операцията дава на слепите възможност да видят света, но никой от тях не може веднага да определи кое е кубът и кое сферата.

Пътят на експедиция е идентифициран чрез следите от живак, които се съдържат в екскрементите на пътниците.

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

През 1806 г., по време на първата сухопътна експедиция през САЩ, Merwether Lewis и William Clark взимат хапчета, съдържащи живак. Те са убедени, че ще ги излекува от запек и сифилис.За съжаление, това лекарство убива не само бактериите, но и отравя тялото. Но благодарение на него, след стотици години, са открити повече от 600 обекта и маршрутът на експедицията е реконструиран вследствие на живачни останки.

През 2015 г. Обединеното кралство плаща заема, похарчен през 1833 г., за да купи хора от робство

През 1833 г. Великобритания изразходва сума, равна на 40% от годишния доход на хазната, за да изкупи и освободи всички роби в империята. За това Великобритания трябва да вземе заем. През 2015 дългът е погасен.

Япония използва обикновени мухи като войници със специална цел.

17 малко известни исторически факти, които не се приемат да говорят в училище

По време на Втората световна война японските военни използват огнестрелни оръжия: те са покрити с течност, съдържаща холерни бактерии и пуснати в дивата природа в Китай. Местните хора нямали имунитет, в резултат на което почти половин милион души били ранени. Японците били защитени с ваксина.

Календарът на древните египтяни се състои от 360 работни дни и 5 дни почивка

2222222222222222

Древните египтяни са живели по календар, според който всеки един от 12-те месеца е бил точно 30 дни. Имало празненствата, които се състояли от допълнителни 5 дни. В резултат на това годината е точно 365 дни. Египтяните вярвали, че има само 3 сезона, свързани с пълноводието на Нил. Всеки от тях по 4 месеца. Всеки месец от 3 седмици, по 10 дни всяка.