Нещата от Америка, които биха объркали всеки чужденец

Когато живеете в страна в продължение на много години, всичко изглежда обичайно и познато. Но новодошлите винаги ще забелязват някои любопитни странности в обичаите и поведението, които ги карат да мислят: „Какво става тук?“ Екипът на “Поничка ТВ” опита да разбере, какво изненадва хората, когато посетят САЩ и ето какво успяхме да намерим.

1. Обществените тоалетни имат наистина големи отвори в долната част на вратите.

Обществените тоалетни в САЩ често затрудняват чужденците, защото те изглежда предлагат много по-малко уединение от тоалетните в други страни. Всичко е свързано с големите отвори от двете страни и огромната празнина, която често изглежда заемаща една четвърт от вратата. Въпреки че въпросът е бил широко обсъждан в Интернет от чужденци и американски местни жители, не изглежда да има нито един отговор. Някои хора предполагат, че по-големия отвор в долната част на вратата помага за по-бързото и по-лесно почистване на пода. Други смятат, че има големи пропуски, свързани с безопасността и пречат на хората да използват тоалетни за цели, за които не са предназначени.

2. Храната се доставя в големи размери.

Хората тук обичат огромни порции, когато става въпрос за хранене навън. Ресторанти и вериги за бързо хранене в САЩ са известни с това, че предлагат изключително големи бургери и пици. Ако все още искате да опитате нещо още по-голямо, посетете Sports Bar & Grill на Mallie, където те предлагат един от най-големите бургери в света. Една от теориите предполага, че увеличаването на порциите е с цел увеличаване и на потреблението и съответно на печалбите.

3. Почти всичко, за което си помислиш, може да бъде пържено.

Първите рецепти за пържени риби са намерени в испанските и португалските готварски книги от 13-ти век. Който и да е измислил този начин на готвене, едва ли е мислил, че ще отидем толкова далеч, че да приготвим любимите си храни в кипящото масло през 21 век. Макар че почти всяка страна има свое собствено пържено ястие, едва ли някога ще намерите голямо разнообразие от картофи, каквито предлагат в САЩ. Тук можете да опитате почти всеки продукт в пържена версия, дали е плод, зеленчуци, бисквити, кисели краставички, шоколадови блокчета и дори дъвка!

4. Повечето монети не показват цифрови стойности и имат объркващи имена.

В повечето страни монетите получават общите си имена според тяхната стойност и тази стойност се показва от двете страни. Но това не е така с повечето американски монети, които имат различни имена. Монетата от 1 цента се нарича “пени”, а монетата от 5 цента се нарича “никел” благодарение на материала, от който е направен. Името на монетата от 10 цента, произлиза от латинската дума „децимус“, което означава „една десета“, а монетата от 25 цента се нарича „четвърт“, защото това е една четвърт от долара.

5. Ценовите етикети не включват данъци.

Когато туристите или новодошлите за първи път пазаруват в САЩ, те имат добър шанс да се почувстват озадачени. Цената, която виждате при ценовите маркери, не е окончателна, тъй като не показва данъците, които ще се добавят към сметката ви на гишето, което увеличава общата му стойност. Нещо повече, данъкът върху продажбите не е фиксиран и техният дял варира, което често затруднява изчисляването на общата сума, която дължите.

6. Тук аптеките продават цялото разнообразие от стоки освен лекарствата.

Всъщност лесно можете да сбъркате американска аптека за супермаркет. Освен хапчета, мехлеми и продукти за лична хигиена аптеките продават закуски, парфюми, козметика, списания и дори детски играчки. Много аптеки в САЩ действително се усвояват като местни магазини, където хората могат да получат най-важното 24 часа в денонощието.

7. Можете да върнете почти всеки подарък, който не харесвате.

Не ви ли харесва забавния пуловер, който ваш роднина ви подарил? Няма проблем! В САЩ почти всичко, което не харесвате, може да бъде върнато, дори и да не сте го купили сами. Има дори така наречените Дни на национално връщане, които обикновено се провеждат в началото на януари, когато хората могат да си върнат коледни подаръци, които не харесват. И за разлика от много други страни в САЩ можете да върнете стоки, дори и да нямате разписката. Много магазини поставят уникални кодове на артикулите, така че да могат да бъдат проследявани, докато други пазят записите за направените покупки през последните няколко месеца. Но всеки магазин има своя собствена политика на връщане, която трябва да научите, преди да се опитате да върнете подаръка.

8. Те дават големи бакшиши в по-широк спектър от услуги.

Даването на бакшиш е добър начин да се каже на хората, че сте доволни от услугите, които сте получили, и това е често срещано в много страни. Но в САЩ често изглеждат доста големи за хората, които идват от други страни, тъй като те могат да достигнат до 25%. Освен да дават на сервитьори, таксиметрови шофьори и служители в хотелска стая, както по други места, в САЩ, те също така дават на екскурзоводи, тоалетни и паркинг, фризьори и работници в салона за красота.

9. Хората тук имат редки и кратки ваканции.

В много други страни хората се радват на почивка, която продължава няколко седмици или дори месеци, но в САЩ ваканциите са много по-кратки и не толкова чести. Изглежда, че американците не могат напълно да се насладят на свободното си време, дори когато го получат. Неотдавнашно проучване показа, че до 56% от работниците не могат да спрат да мислят за работа по време на ваканциите си. Проверяват имейли, отговарят на обажданията, вместо просто да се отпуснат и да се забавляват.