Марките, които вдъхват нов живот на отпадъците (IKEA обра точките)

Проблемът с изхвърлянето на отпадъци е много актуален днес. Усложнява се от факта, че потребителските стоки имат кратък експлоатационен живот. Глобалните марки активно участват в тази задача и разработват програми за рециклиране на пластмаса, стари неща, боклук и дори мебели. Екипът на “Поничка ТВ” разбра какво се случва с нещата, които предаваме за рециклиране.

1. IKEA произвежда мебели от рециклирани материали

IKEA продължава да търси начини да се грижи за околната среда. Kungsbacka Eco-Kitchen е първата кухня изцяло създадена от рециклирани материали. IKEA използва рециклирана дървесина и пластмаса от пластмасови бутилки. Материалите са абсолютно безопасни и нито дизайнът, нито качеството на мебелите са потърпевши.

2. H&M пусна линия от дрехи от пластмасови отпадъци.

H&M беше една от първите големи марки, които пуснаха колекцията от облекло от рециклирани материали в световен мащаб. Компанията се занимава не само с обработката на стари материали, салфетки, килими, меки играчки или стелки за обувки, но и създаде няколко линии на облекло, бижута и домашен текстил изцяло от рециклирани материали.

3. Uniqlo превръща облеклото в твърдо гориво.

Приблизително 20% от облеклото, което е било рециклирано, се използва за производство на твърдо гориво. Това гориво се използва за промишлени цели, например в производството на хартия.

4. Adidas създава маратонки от боклук и риболовни мрежи.

Марката Adidas активно води кампании за обработка на неподходящи неща. Основната идея е, че дрехите и обувките няма да бъдат третирани като отпадъци след края на техния експлоатационен живот, а ще станат източник на ценни ресурси за нови продукти. Всички магазини на Adidas имат специални кошници за стари дрехи и обувки. Една двойка маратонки се прави от средно около 11 пластмасови бутилки.

5. В Гърция пластмасовите отпадъци се превръщат в градски мебели.

В Солун жителите на града са привлечени да дарят пластмасата, за да я превърнат в мебели за града. В лабораторията, базирана от The New Raw, студио в Ротердам, сортирана пластмаса, ще се трансформира в стилни външни дивани. Освен това самите жители на града могат да изберат цвета и дизайна, както и мястото, където биха искали да видят тези инсталации.

6. В Берлин чаши за кафе са направени от утайка от кафе.

Стартирането на Kaffeeform в Берлин е загрижено за количеството утайка от кафе, хвърлено в кошчето, и решава да направи чаши и чаши за многократна употреба от рециклирани отпадъци от кафе.

7. Белгийското студио Jens Praet превръща хартия, в офис обзавеждане

Отпадъците от хартия се раздробяват и смесват със смола, след което се поставят под преса. Силата на тези мебели е сравнима със здравината на обикновените дървени мебели. Всеки ден в големите офиси се изхвърлят от 3 до 5 кг нарязана хартия. Това е достатъчно, за да се направи цял стол.

8. Nike създаде екипи от пластмасови бутилки за полския отбор.

Спортната марка Nike отиде още по-далеч в борбата за здравето на планетата и направи униформа за полския национален отбор от 100% рециклирани материали. Един комплект е направен от 13 рециклирани пластмасови бутилки: 8 са за тениска и 5 за шортите.