Каква цена заплащат обикновените работници за успеха на големите компании

Много мечтаят за стаж в компании с добра репутация, зашеметяващи темпове на растеж, бонуси и на пръв поглед безкрайни възможности за развитие. Но по някаква причина гигантите, не са включени в списъка на най-добрите работодатели в света . Каква е уловката? Екипът на “Поничка ТВ” разбра за условията, при които работят работниците от водещите световни предприятия и иска да ги сподели с вас.

Служителят на Amazon пакетира 200 пакета на час.

Каква е цената, платена от обикновените работници за успеха на най-добрите компании в света

Amazon е глобален онлайн търговец на дребно, който продава, пакетира и доставя милиарди поръчки годишно. За да извърши тази работа, служителят на всеки склад трябва да работи бързо, а по време на празници и разпродажби – още по-бързо. По данни на Mirror са дадени 30 секунди за пакет. За начинаещ служител планът е определен на 120 на час, с времето той се увеличава на 200. На Черния петък работниците в склада прекарват 10 часа на крака (от 7:00 сутринта), мениджърите прекарват 14-18 часа (от 5: 00-6: 30 часа сутринта). За да разберем приблизителния обем на натоварване, ще ви дадем статистика: за „черен петък“ през 2017 г. Amazon обработва повече от 7 милиона  поръчки. Тази ситуация не се случва веднъж годишно – Amazon представлява 45% от всички покупки за Деня на благодарността .Вероятно броят на поръчките нараства и в дните на други празници и разпродажби.

1-31

Alibaba 72-часова работна седмица

2-31

Alibaba е най-голямата платформа за електронна търговия в Китай, която има над 66 хиляди служители през 2018 година . Компанията счита, че така нареченият режим “996” е нормален: от 9 ч. до 21 ч. 6 дни в седмицата, т.е. 72 часа. Според главата на Alibaba Джак Ма, ако човек иска да се присъедини към екипа, той трябва да е готов да работи 12 часа на ден. В Китай, извънредният труд е добре дошъл, особено сред технологичните марки. В същото време китайското трудово законодателство предвижда 44-часова работна седмица . Всъщност, извънредният труд не се заплаща, но някои компании осигуряват безплатно такси за служителите.

Каква е цената, платена от обикновените работници за успеха на най-добрите компании в света

В Apple, режим на поверителност

Каква е цената, платена от обикновените работници за успеха на най-добрите компании в света

Apple е най-скъпата марка в света според Forbes : тя се оценява на $ 182,8 млрд. Много е важно за една компания да пази тайно всички нюанси на производството – това предизвиква интерес към нови продукти. Например, спадът в продажбите на флагманския смартфон през 2017 г. в Apple беше обяснен с изтичане на информация. Следователно работата по нови продукти винаги се извършва в тайна. Така че, бивш служител на компанията Тим Соо разказа как изглежда работата по проекта в Apple: с колеги от съседните отдели не може да се говори за задачата, по която работите; в офиси –  прозорци с черни завеси; проверяват се дори и бункерите на работното място.

Ако служител, който участва в разработването на прототип на нов продукт, го е загубил, той трябва да уведоми службата за сигурност, неговия мениджър и да направи запис, че устройството е загубено.

За да изградите кариера в UPS, трябва да дадете 210%

3-26-428x300

UPS е най-голямата компания за доставка на товари в света, на стойност $ 13.3 млрд. Смята се, че доставянето на пакети е лесна работа, която не изисква никакви специални умения. Но служителите на компанията казват, че всичко не е толкова просто и работата има свои специфики. Кайл Ди Шазо, шофьор, казва, че във всяка позиция в UPS трябва да дадеш най-доброто, т.е. 210%. Трябва да получите необходимата квалификация. Самият той учи в автомобилната школа на компанията, за да достави сборни товари. Дженифър Хауъл, която доставя доставки на UPS от 2009 г. насам, пише, че това не е работа за мързеливи хора. Всеки автомобил има собствен тип натоварване на пратки. Служителят трябва да може бързо да зареди всичко, да се справи с големи пратки, а това изисква подходящо обучение, включително физическо.

4-27

Tesla очаква служителите да работят 80-100 часа седмично

Каква е цената, платена от обикновените работници за успеха на най-добрите компании в света

Според Boston Consulting Group , Tesla е сред десетте най-иновативни (заедно с Google, Amazon, Apple и Facebook). Ръководителят на компанията, Илон Мъск, прави всичко, за да постигне целите си, работи 100-120 часа седмично и понякога дори спи на пода на собствената си фабрика. И той очаква същото посвещение от своите служители. В своя Twitter милиардерът пише, че “има места, където работата е много по-лесна, но никой никога не е променял света 40 часа седмично.” На въпрос на един от потребителите за това колко работа трябва, за да се промени, бизнесменът отговаря, че за всеки човек цифрата ще бъде различна, но последователно около 80 часа седмично, а понякога и до 100 часа.

5-24