Защо дамите по света, масово заменят токчетата с маратонки

В средновековна Азия е имало „сладка“ традиция – краката на момичетата да се връзват с тесни превръзки и така да се спре растежа на стъпалото. Резултатът бил осакатените крака на хиляди жени. Мислите ли, че нещо се е променило в наши дни? Работодателите често изискват от жените да прекарват поне 5 дни в седмицата в обувки, които деформират краката. Да, да, говорим за обувки с висок ток. Въпреки това, сега представители на красивата половина на човечеството могат да откажат да носят токове и предизвикателно да отидат в офиса или на социално събитие в маратонки. Екипът на “Поничка ТВ” опита да разбера какво се случва с модерния дрес код за обувки.

Жените срещу токчетата?

Защо жените по целия свят масово се разделят с токчета и носят маратонки

На първо място, прекрасният пол престава да се съгласява с необходимостта да си наранят краката в полза на красотата и пресилените стандарти. Наскоро интернет разтърси японската кампания #KuToo , по време на която жителите на Страната на изгряващото слънце предложиха на работодателите изискването да им позволи да отидат в офиса с удобни обувки и маратонки. Името KuToo възниква като игра на думи – симбиоза на името на прочутото действие #MeToo (“Аз също”) и японските думи kutsu (“обувки”) и kutsuu (“болка”).

Дори холивудските звезди искат да се отърват от неприятните високи обувки.

Защо жените по целия свят масово се разделят с токчета и носят маратонки

Актрисите, които би трябвало да крачат на висок ток на червения килим, понякога също усещат дискомфот. Така на фестивала в Кан през 2018 г. Кристен Стюарт точно пред изумените фотографи сваля обувки си на висок ток, последвана от Тифани Хадиш и Мая Рудолф. Тифани и Мая излизат на сцената със сандали в ръцете си.

И лекарите, между другото, подкрепят “бунтовниците’.

3-4

Лекарите не се уморяват да напомнят на жените, че честото носене на токчета води до сериозни заболявания. Неестественото положение на краката причинява промяна в центъра на тежестта на тялото, претоварване на предната част на стъпалото и повишено мускулно напрежение. Резултатът може да бъде артрит, артроза, подуване, плоски крака, разширени вени и сериозни проблеми с гърба. Тези, които все още не са готови да се откажат от любимите си обувки, лекарите съветват : Изберете обувки с дебел ток: равномерно разпределя теглото и намалява риска от разтягане на глезена. Избягвайте такива, които компресират и деформират пръстите. Изберете обувки така че да не накарате стъпалата да се плъзгат напред-назад (това триене е причина за появата на мазоли и кървящи ожулвания).

Продажбите на спортни обувки растат точно пред очите ни.

4-3

Изглежда, че бизнесът с кецове и маратонки бързо върви нагоре. През 2014 г. Nike печели повече от 16 милиарда долара от продажбата на спортни обувки, а Adidas печели повече от 8 милиарда долара, а през 2018 г. тези производители получават съответно 22 и 12 милиарда. В същото време продажбите на обувки на ток намаляват: само през 2017 г. те намаляват с 11%. Това до голяма степен се дължи на факта, че все повече жени предпочитат удобни обувки. Да, и облеклото е претърпяло големи промени. Ако по-рано комбинацията от маратонки с лека лятна рокля се възприемаше като лош тон, то сега този костюм се счита за ултрамоден.

Каква е причината за съвременния бум на кецове?

Защо жените по целия свят масово се разделят с токчета и носят маратонки

Голяма роля изигра работата на търговци, които ни научиха да гледаме маратонките не като обикновени обувки, а като дизайн на изкуството. В резултат на това светът получи удобни обувки за масово производство, към които, освен това, се прибавят и допълнителни усещания и впечатления. Има маратонки, свързани със субкултурите. Има обувка, посветена на важни събития (например Олимпийските игри в Лондон). През пролетта на 2019 г. компанията Adidas пусна поредица от маратонки “Game of Thrones”, която се съчетава с финалите на популярната серия.Сега феновете могат да опитат такива модели като “House of Lannister” или “House of Targaryens”.

Маратонки като начин на живот

5-3

Класически бял цвят на основната част, на платформата, перфориран, с велурен връх и еластични връзки … Днес можете да изберете обувки за всеки вкус. Но има и специални ексклузивни модели, за които колекционерите ловуват (да, търсят необичайни или „звездни“ маратонки). Те с нетърпение очакват официалните издания на тази или онази серия, обединяват се в затворени общности и участват в изложби. Някои от тях се занимават с този бизнес повече от година и събират огромни колекции, които могат да струват до 500 хиляди долара.

Какво пречи на тези, които харесват високите токчета, да се откажат?

Защо жените по целия свят масово се разделят с токчета и носят маратонки

Нежната любов към токчетата е често срещана при жените. За много хора те са свързани с обикновени спортни обувки или с не много висококачествени пазарни потребителски стоки. Но лекарите не биха имали нищо против, ако жените масово се сдобият с удобни обувки.

Високи обувки или маратонки?

Защо жените по целия свят масово се разделят с токчета и носят маратонки

Добра новина за обикновените потребители: обувките ще станат по-удобни и щадящи околната среда. От 2012 г. трикотажни маратонки, създадени в навечерието на Олимпийските игри в Лондон, не излиза от модата. Друга нова тенденция в обувната промишленост е 3D печат. Вече е възможно да се създадат обувки или маратонки, подходящи специално за краката ви. Възможно е неприятните токове скоро да станат нещо от миналото. Но на подиума, те едва ли ще изчезнат. Неотдавна дизайнер Ирис ван Херпен (Iris van Herpen) представи на Парижката седмица на модата уникални кристални обувки. При тяхното производство се използва не само 3D печат, но и лазерно рязане.