9 факта, които са доста далече от реалноста

Има някои неща, в които вярваме, само защото другите вярват в тях. По правило не мислим дали нещо е вярно или не. Обзалагаме се, че смятате, че млякото е полезно за костите ви и че Еверест е най-високата точка в света. Ако все още вярвате на тези неща, е време да научите истината. Екипът на “Поничка ТВ” намери истината за няколко мита, които мнозинството от хората все още смятат за верни.

9. Плацебо ефектът действа само при хора.

В действителност, плацебо ефектът може да работи и за вашия домашен любимец. Например, ако кучето е болно и неговият собственик му дава хапче, кучето реагира. Собственикът може да му даде хапче и кучето ще престане да чувства болка (дори ако това е само витаминно хапче).

8. Млякото е полезно за нашите кости.

От рекламите се твърди, че млечните продукти са чудесен източник на калций, който е наистина важен за нашите кости. Учени от Харвардския университет са установили, че хора от страни, които обикновено не консумират млечни продукти, страдат от фрактури по-малко от тези, които редовно консумират такива продукти. Така че няма смисъл да пиете големи количества мляко, ако искате да укрепите костите си. Можете да получите калций от сьомга, боб, бадеми и смокини.

7. Шоколадът причинява акне.

Много хора не ядат шоколад, защото се страхуват, че ще засегне кожата им. Но това не е вярно. Изследователите проведоха проучване с храни, съдържащи 10% от количеството шоколад. Проучването показа, че шоколадът не е вреден за кожата ни и изобщо не я засяга. Дерматолозите потвърдиха, че резултатите са точни. Така че, ако нямате противопоказания, шоколадът няма да засегне кожата ви.

6. Ако бягате, трябва да бягате всеки ден. ( бягащ всеки ден / 3-4 пъти седмично)

Учените са провели изследвания и са установили, че ежедневната работа може да навреди на нашето здраве и да стане напълно безполезна за тези, които искат да бъдат здрави и годни. Може да доведе до сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, болест на Алцхаймер и преждевременно стареене. Ако искате да бягате, препоръчително е да се движите със скорост около 5 mph, 3-4 пъти седмично с общо разстояние от 30км

5. Черна дупка всъщност е дупка. (очакване / реалност)

Някои хора мислят, че черните дупки са дупки. Всъщност това са просто космически обекти, където гравитацията изтръгва толкова много, че дори светлината не може да излезе. Само телескопите могат да намерят черна дупка и да помогнат на хората да видят как звездите, които са близо до черните дупки, действат различно от другите звезди.

4. Марс е червен.

Много хора смятат, че Марс е червената планета. През 70-те години на миналия век НАСА “Викинг 1” е първият космически кораб, който докосва планетата и прави няколко снимки. Първоначалните изображения показват, че има синьо небе, а не розово. НАСА вероятно просто иска планетата да изглежда по-враждебна. Днес НАСА признава, че някои части на Марс всъщност са сини и сиви.

3. Еверест е най-високата точка в света.

Без съмнение много хора смятат, че връх Еверест е най-високата точка. Това се нарича, защото има най-високата надморска височина. Ако вземем предвид общата височина на планините, Еверест не е най-високия връх. Мауна Кеа, вулкан, разположен в Хавай, има надморска височина от 4206м , а основата му е около 5803м под морското равнище.

2. Вие сте в безопасност в колата по време на гръмотевична буря.

Има убеждение, че по време на гръмотевична буря сте в безопасност в автомобила поради гумите. Но това е само мит. Колата ви може да е наистина добро място за скриване, но само защото е направена от метал. Този вид защита ще работи само ако всички врати и прозорци са затворени.

1. Сахара е най-голямата пустиня в света.

Ако попитате човек, коя пустиня е най-голяма, най-вероятно ще отговори: „Сахара!“ Но действително ще направи грешка. Когато мислим за пустиня, обикновено си представяме безжизнена, изключително гореща зона с невероятни количества пясък. Но пустинята е ландшафт, който получава много малко валежи. В този случай Антарктика е най-голямата пустиня в света.