Дамата, която заради децата си не се е поколебала да стане за смях

Любящата майка е готова на всичко за децата си. Мери Ан Вебстър (след брака – Беван) е една от тях. Тя не се страхува да стане обект на присмех, поставяйки нетипичната си визия на публично място. Тя има цел: с всички средства да нахрани децата. Мери трябва да мине през обидите, подмятанията и ексцентричността на зрителите, които искат да гледат „най-несимпатичната жена на света“. Екипът на “Поничка ТВ” е поразен от съдбата на тази безкористна и смела жена, която до известна степен е героиня за своето време.

Трудна съдба и мечти

Историята на една жена, която в името на децата не се страхуваше да се смее.

Първоначално съдбата на Мери бе незабележителна. Родена е в Лондон в голямо и бедно семейство. Трябвало е да започне работа рано – тя работи като медицинска сестра в болница.По това време Мери била привлекателно момиче, което мечтаело за голямо семейство. И това се случва: на 29 години се омъжва за Томас Беван, от когото по-късно ражда четири деца. Скоро Мария започнала да има здравословни проблеми: мигрена се влошила, появили се болки в мускулите и ставите. Лекарите наистина не можели да разберат какво се случва с нейното тяло. Семейството й не я изоставя и за миг.

Внезапно заболяване

Историята на една жена, която в името на децата не се страхуваше да се смее.

Симптомите стават все по-очевидни: черепът се удължава, чертите на лицето стават големи, ръцете груби, а женските форми постепенно започват да изчезват. От една хубава млада жена мисис Беван се превръща в нещо, което не прилича на нея. Болестта, която настига Мери, се нарича акромегалия , невроендокринно заболяване, свързано с прекомерно производство на хормона на растежа. Излишъкът му води до прекалено висок растеж, увеличаване на костите, вътрешните органи и меките тъкани, придружени от главоболие, мускулни болки. Акромегалията обикновено се появява поради доброкачествен тумор на хипофизата. В повечето случаи заболяването е наследствено. Днес лекарите успешно се борят с това заболяване, като използват различни методи на лечение. Но в самото начало на двадесети век Мери Ан е нямала шанс да се възстанови. Всеки ден тази жена е гледала как красотата й се изплъзва.

Съмнително заглавие и първа парична печалба

Историята на една жена, която, заради децата, не се е страхувала да се смее.

Г-н Беван, подкрепя жена си в тъгата, но съдбата имала собствени планове. След 11 години брак, г-жа Беван е овдовяла и е останала сама с 4 деца, като на практика нямат средства за препитание. След смъртта на съпруга си, Мери се е захващала с всякаква работа, за да изхрани децата си. Тя не е приемана на добра работа заради отблъскващия й вид. Хората на улицата реагирали лощо: те обиждали, смеели се и я гледали пренебрежително. Финансовото положение на семейството се влошило и Мария научила, че в Англия има състезание за титлата „най-несимпатичната жена“. Тя решава да направи отчаяна стъпка – да участва, а наградата е била солидна сума пари. Тя успява да спечели това състезание, но в пресата се появили унизителни статии, които не били лесни за четене. Мери успява да направи невъзможното за тези времена – да превърне нещастието си в стабилен доход, макар и емоционално труден. Между другото, подобен конкурс сега се провежда в Англия, само акцентът е върху гримасите.

Циркови шоута

Историята на една жена, която в името на децата не се страхуваше да се смее.

През 1920 г. жената получила предложение за работа в САЩ в цирк и увеселителен парк “Dreamland” на Кони Айлънд. Участвала е в представления, където е изложен нейният нетипичен вид. Мери трябвало да играе в ярки костюми, за да подчертае още повече нейната непривлекателност и мъжественост. Освен нея в шоуто участвали и други хора с нетипичен външен вид: жена с брада, джуджета, гиганти, сиамски близнаци – всички те били изложени за забавление на публиката. По това време обществеността харесвала такова жестоко забавление, а г-жа Беван била една от най-популярните артисти в трупата. Кой знае какво й е коствало това, защото наскоро тя била хубава жена, а се е превърнала в обект на подигравки и унижения. Но тя преодолява всички тези трудности само заради децата си.

Историята на една жена, която в името на децата не се страхуваше да се смее.

Семейна снимка на Мери и децата й: най-големият син в моряшки костюм, най-малкия в костюм и дъщерите в скромни рокли. В онези дни фотосесии в студио били редки, някои имали само няколко за целия си живот. Вероятно този факт показва, че Мария е била предимно обичаща, докосваща и грижовна майка. До края на дните си Мери Беван работи в американския цирк. По време на живота си тя имала възможност да се върне в Европа само веднъж: през 1925 г. Мария посетила Париж, където била поканена да говори на Световното изложение. За съжаление, пациенти с акромегалия рядко оцеляват до старост. Мери починала през 1933 г. на 59-годишна възраст, завещала на децата си да я погребат в родната й страна Англия.

Разбира се, може да се каже, че е нямала избор и това бил единственият шанс. Но тя се възползва от този шанс, не се поколебава да направи болестта си източник на доходи, осигурявайки децата си. Ние можем само да се поклоним пред смелостта на тази жена.