Грешки в почистването, които всички ние правим

Редовно пренебрегвайки определени места в апартамента, ние позволяваме на вредните микроорганизми да живеят, да се размножават и да повлияват негативно на здравето ни всеки ден. Екипът на “Поничка ТВ” състави списък с неща в апартамента, които често забравяме по време на почистването и действия, които значително намаляват резултата му.

1. Игнориране почистването на пералната машина.

222-1

Основната опасност от мръсна перална машина е разпространението на бактерии и форми на пори върху дрехите. То е опасно за здравите хора, а за тези, които страдат от алергии или астма, могат да причинят сериозно влошаване. Частиците от мръсотия се улавят в отделенията на барабана, праха и изплакването. Експертите съветват да се извършва превантивно почистване на машината веднъж на всеки 2 седмици, като се започва с най-високата възможна температура на празен ход с добавянето на специален почистващ препарат или лимонена киселина. Друга възможност за дезинфекция е да се мият памучни кухненски кърпи, като се се добави 100 ml избелващ дезинфектант в отделението за прах. Не забравяйте да изсушите напълно машината между циклите на пране.

2. Съхранение на четката в херметически затворен контейнер.

8 грешки при почистването, които отричат ​​всичките ви усилия

Четката за тоалетната е една от най-мръсните неща в къщата. Броят на бактериите може да бъде значително намален, ако се изсуши между употребите и периодично се дезинфекцира . Херметично затворената среда е идеална за агресивното разпространение на микроби, които след това се разпръскват из цялата тоалетна, когато се  използва четка. Можете да си купите четка в специален държач, който през цялото време позволява на четката да бъде суха между почистванията или да я постави така, както е на снимката по-горе, 10 минути след употреба.

3. Рядко дезинфекциране на мивките.

3333-1

Добра превенция – през нощта, се изсипва една супена лъжица сода в канализацията и се налива малко оцет, а на сутринта изплакнете с вряща вода или възможно най-гореща вода.

4. Един от най-мръсните продукти в къщата – чаша за четки за зъби

8 грешки при почистването, които отричат ​​всичките ви усилия

Шокиращият факт е, че четката за зъби може да бъде източник на репродукция за повече от 100 милиона бактерии, които са опасни за тялото. За да намалите вредните ефекти, дръжте четката не точно в близост до мивката, а например, на рафта по-горе. Затварянето на четките с капачка е лош вариант: в плътно затворена среда бактериите се разпространяват по-бързо. Но, ако има възможност да я сложите в затворен шкаф – направете го. Измивайте чашата често. Един от начините за дезинфекция на самите четки е да ги държите в продължение на 30 секунди във вода за уста или няколко минути във вряща вода.

5. Използване на студена вода при почистване

Ако използвате студена вода по време на почистването, ефектът от почистващите препарати ще бъде по-малък. Идеалната температура е 10 градуса над стайната температура или толкова гореща, колкото ръцете ви ще се чувстват комфортно. В този случай, ефектът от алкалните детергенти ще се удвои и много повече бактерии и гъби ще бъдат унищожени.

6. Грешно зареждане на съдомиялната машина.

TRIABVA_OSN_945844799

Не е необходимо да миете съдомиялната машина твърде често. Въпреки това, си струва сушене й всеки ден, в противен случай мухълът може бързо да се разпространи.  Оказва се, че подреждането на чиниите в съдомиялната машина е от значение . Експерти отбелязват, че е по-добре да поставите чинии с остатъци от въглехидратни храни (картофи, ориз, тестени изделия) в центъра на машината, а с протеинови замърсители (месо, сирене, яйца) – по ръбовете. Така те се измиват много по-добре.

7. Завесата в банята.

8 грешки при почистването, които отричат ​​всичките ви усилия

Рядко почистваме завесата в банята, защото много хора мислят, че сапунения разтвор, който се подава всеки ден, се справя с дезинфекцията. Това обаче не е така. За превенция, си струва да се заменят полиетиленовите завеси с винилови или платнени завеси и да се изпират веднъж месечно или да се накисват в лимонена киселина. След употреба изсушете завесите. Въпреки че душа се изплаква с вода всеки ден, вредните бактерии се събират там само през нощта, когато никой не го използва. В резултат на това може да се появи черен мухъл, стафилокок, причиняващ назофарингеални заболявания, възпалено гърло, отит. Ето защо, преди да вземете душ, пуснете горещата вода за минута.

8. Не се почиства вентилацията.

333333

Изпускателната система се счита за доста опасно място по отношение на бактериите, тъй като е свързана с външен изпускателен канал, който може да съдържа гризачи и екскрети от птици. Почиствайте вентилатора веднъж на всеки 2 седмици. Необходимо е решетката да се отстрани и измие, да се третира с оцет или почистващ препарат, да се подсуши. Почистете вентилационния отвор от прах с прахосмукачка, след това избършете и почистете.