Актьорите от сериала “Чернобил” и реалните личности на които е базиран образа им

Днес ви представяме актьорите от сериала “Чернобил” и реалните исторически личности на които са базирани образите им

Джаред Харис като Валери Легасов, учен

Един от физиците, които реагира на Чернобилската катастрофа. Здравето му беше разбито и кариерата му бе пренебрегната. Легасов е направил неуспешен опит за самоубийство през 1987 г. Той е бил намерен обесен в апартамента си през 1988 г., ден преди да бъдат представени на политбюро резултатите от разследването. Важна част от записа в диктофона му умишлено бе изтрита скоро след смъртта му.

Стелан Старсгорт като Борис Щербина, заместник министър-председател

Съветски политик, който е заместник-председател на Министерския съвет от 1984 до 1989 г. Загива в Москва през 1990 г.

Пол Ритер като Анатолий Дятлов, супервайзор

Той  провеждал тест в Реактор 4, който е довел до разтопяване.  Дятлов написа книга, в която заяви, че е изкупителна жертва и обявява техническите несъвършенства за причините за трагедията

Con O’Neill като Виктор Брюханов, директор на завода

Подценил нивото на радиация, Брюханов е съобщил на Москва, че реакторът е все още непокътнат, което е довело до забавяне на евакуацията. Той е осъден на 10 години затвор, но е излежал само пет години поради болест.

Ейдриан Роулинс  като Николай Фомин, главен инженер

Продължава да мотивира персонала да подава вода в реактора, причинявайки къси съединения по въжените линии. Той е осъден на 10 години трудов лагер..

Съдебния процес:

Сам Трохонт като Александър Акимов, началник на смяна на нощния екипаж

Акимов се противопостави на провеждането на теста, но началникът му Дятов е заплашил да го уволни. Работил е с екипажа си в реактора през нощта, опитвайки се да изпомпва вода в открития реактор.

Акимов умира две седмици по-късно поради ARS.

Адам Нагаитис като Василий Игнатенко, пожарникар от Припят, и първият отговорник пристигнал да потуши пожара на покрива. Той загива 2 седмици по-късно.

Джеси Бъкли като Людмила Игнатенко, съпруга на Васили

Игнатенко бе погребан бос в Москва в ковчег от цинк и залят с бетон.

Ралф Инесън като генерал Николай Тараканов, командир по евакуацята и ликвидацията в Чернобил.

Дейвид Денчик като Михаил Горбачов

Последният лидер на СССР, преди да се разпадне през 1991 г. Неговата забавена реакция на бедствието беше силно критикувана. Днес Горбачов (88 г.) все още работи в руските политически среди. Той спечели Нобелова награда през 1990 г. за прекратяване на Студената война.

Статуята на Валери Безпалов, Алекси Ананенко и Борис Баранов

Валери Безпалов, Алекси Ананеко и Борис Баранов бяха част от „Самоубийствения отряд“, който влезе в реакторната камера, за да освободи вода.