Ново проучване показа, че миенето на чинии и сгъването на дрехи ще удължи живота ви

Спомнете си в деня, в който бяхме деца, едно от нещата, които най-много мразехме, беше миенето на чинии или почистването на стаите. Не е чудно, защото няма нищо забавно или приятно в изпълнението на домашните задължения. И ние успявахме по някакъв начин да избягаме тези дейности в детството и все пак всичко да е в ред (благодарение на нашите родители). Но този трик вече не работи, тъй като вече сме възрастни. Въпреки това сме сигурни, че вече няма да искате да ги избягвате, след като ви кажем, че измиването на пода може да ви помогне да живеете по-дълго. Ние от “Поничка ТВ” се надяваме, че след като прочетете тази статия, ще погледнете всичките си скучни задължения от нов ъгъл и ще промените отношението си към тях.

Новото изследване казва, че измиването на чинии, изпирането и сгъването на дрехи могат да удължат живота ви
Ето новините, които всички сме чакали. Изглежда, че вече не се налага да посещавате салони, за да живеете по-дълго. За известно време хората вярваха, че домашните задължения не са достатъчни, за да поддържат здравето си, но това се дължи на липсата на информация. Американски учени съобщават, че дори леки дейности, като сгъване на дрехи или метене на пода, могат да допринесат значително за по-дългото живеене.

В проучването са участвали 6000 души, като всички те са били жени на възраст от 63 до 99 години. Те са събирали данни за ежедневната им физическа активност за една седмица и след това лекарите са следили тяхното здравословно състояние в продължение на 3 години. Според резултатите жените, които са прекарали около 30 минути в леки физически дейности като сгъване на дрехи, са с 12% по-нисък риск от смърт в сравнение с тези, които почти не са се движили. Смъртността е била дори по-ниска сред участниците, които редовно са участвали в 30-минутна умерена до енергична активност. Увеличението на продължителността на живота в този случай е около 39%. Изследователите съобщават, че резултатите са сходни за жени от всякаква възраст, култура и тегло.

Това е забележителна констатация, тъй като тя показва, че хората все още могат да изпитат ползи за здравето, дори ако физическата им активност е по-ниска от всяка препоръка. „Да правиш нещо е по-добре, отколкото да  не правиш нищо“, отбелязва водещият автор на изследването.

Изследователите подчертават, че въпреки че изследването е съсредоточено върху по-възрастните жени, то се отнася и за по-младото поколение. Например, важно е да развиете здравословни навици, докато сте още млади. В този случай ще ви бъде по-лесно да ги поддържате през целия си живот. И сега знаете, че има някои доста лесни възможности да си помогнете в крайна сметка да живеете по-дълго.

Бонус: Миенето на съдове също е перфектно облекчаване на стреса.

Има много изследвания, които потвърждават връзката между високите нива на стрес и смъртността. Ето още една причина да започнете да правите поне някои домакински задължения. Оказва се, че хората, които мият съдовете внимателно (фокусират се върху процеса, миришат сапуна и усещат температурата на водата), може да им се повиши вдъхновението с 25% и да понижи нивото на тревожност с 27%. Следователно, това също ви помага да удължите прекрасния си живот. Важно е да се отбележи, че наистина трябва да се съсредоточите върху процеса. Хората, които не са обръщали внимание на това и са измивали чиниите само защото трябва, няма ползи за здравето.